10 Feb 2018 - Majlis Penutup Program LIBK Siri ke 52 UiTM - MARA telah disempurnakan oleh YBhg. Leftenen Datuk Nurul Hidayah Binti Dato Seri Dr. Ahmad Zahid di Padang Kawad UiTM Shah Alam. Tahniah kepada penerima Anugerah peserta dari MARA: 1. Anugerah Bakal Komander Terbaik MARA, Saudara Mohd Dainel Haikal Bin Zainal dari KKTM Rembau. 2. Anugerah Bakal Komander Terbaik Keseluruhan, Saudara Rahmad Bin Marsudi dari MJII. TAHNIAH!!!!!

27 Februari 2018Pertandingan Reka Cipta, Inovasi dan Teknologi Antarabangsa (ITeC) 2018 telah di adakan di Universiti Teknologi MARA Rembau pada 26 – 27 Feb 2018. Pertandingan ini bertindak sebagai platform ideal untuk menggalakkan pelajar, pensyarah, pegawai pentadbiran dan orang awam untuk mempamerkan atau memaparkan produk atau prototaip mereka serta idea-idea baru yang mengandungi nilai komersial dengan bertemakan Membangun Kreativiti, Menggalakkan Inovasi dan Memperkasakan Penciptaan melalui Teknologi.

Kolej Kemahiran Tinggi MARA Rembau telah melakar sejarah kerana telah memenangi 1 pingat Emas melalui projek Filem Pendek yang bertajuk ‘ Hati Ayah ’  yang diwakili oleh Pn Azura Bte Pandi (pensyarah Filem dan Animasi Digital) serta 2 orang pelajar Dip. Filem dan Animasi Digital iaitu Irsya Hazief Mohd Saiful dan Nur Iman Hanisah. Mereka juga telah dianugerahkan sijil ‘Ingenious Idea’  dalam kategori yang sama.

Selain itu, KKTM Rembau juga telah memenangi 2 pingat gangsa melalui ketegori Inno Kiosk 3 diwakili oleh Pn Rohayu Bte Daud dan  Decorative Panel Tranformation diwakili oleh Pn Aniswati Bte Awang Lah. Inno Kiosk 3 sekaligus telah dianugerahkan sijil ‘Outstanding Booth’. Tahniah KKTM Rembau.

TAIWAN, 26 Ogos – Jelas sekali rezeki sekumpulan tiga orang pelajar Diploma Program Filem dan Animasi Digital KKTM Rembau yang pernah menjuarai pertandingan pada peringkat IPTA/IPTS Jun lalu tidak terhenti di situ sahaja malah telah memenangi tempat kedua bagi Kategori ‘Best Creative Awards’ di Pertandingan Asiagraph Reallusion Award 2016 yang berlangsung selama 48 jam tanpa henti. Pertandingan bertemakan ‘HERO’ itu telah berlangsung di Shih Chien University Taipei, Taiwan Taiwan pada 23 hingga 25 Ogos 2016 telah membawa balik hadiah berjumlah USD10,000.00.

Menamakan pasukan mereka sebagai I Mation yang dianggotai oleh Mohd Kamil bin Mhd Yatim, Rukaini bin Razlan dan Muhammad Ridzuan bin Abd Mutalib telah mengaplikasikan kemahiran serta kreativiti tersendiri di bawah bimbingan Encik Mohd Fariz bin Ab Aziz, Ketua Program Filem dan Animasi Digital, KKTM Rembau.

Turut bersaing di dalam pertandingan tersebut ialah pasukan dari negara Korea, China, Indonesia, Jepun, Thailand dan Taiwan. Lain-lain kategori pertandingan ialah ‘Best Film Awards’ dimenangi oleh China, ‘Best Director Awards’ oleh Jepun, dan Taiwan yang memenangi dua kategori iaitu ‘Best Noitom Best Motion Capture’ dan ‘Best Outstanding Works’.

‘Pertandingan seperti ini bukan sahaja mencungkil kreativiti dan daya imaginasi kami malah turut memberi peluang dan ruang kepada kami untuk bersaing di persada antarabangsa’ kata salah seorang dari pelajar tersebut. Mereka dijangka kembali ke tanahair pada 28 Ogos 2016.

11 Januari 2018 – Kementerian Kesihatan Malaysia telah menyerahkan sijil pengiktirafan BeSS kepada Deco Cafe dan Anjung Cafe. Pengiktirafan ‘Bersih, Selamat dan Sihat’ atau BeSS ini merupakan suatu pengiktirafan yang diberikan kepada premis makanan bagi menggalakkan pengusaha menyediakan makanan yang bersih, selamat dan pilihan makanan yang lebih sihat kepada pelanggan.

Rembau, 24 Mei: Majlis Amanah Rakyat (MARA) telah menyambut baik hasrat Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dalam satu usahasama bagi mengadakan program Latihan Teknikal dan Keusahawanan, khusus dalam pembuatan pakaian untuk beberapa peserta terpilih dari kalangan belia Muslim dari Kemboja.

Menurut Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah, YB Ahmad Jazlan Bin Yaakub, Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM) Rembau telah menjadi pilihan untuk mengadakan program tersebut kerana kepakaran institusi tersebut yang menawarkan program diploma seni iaitu reka bentuk fesyen, reka bentuk perabot, reka bentuk media digital, animasi dan reka bentuk dalaman.

”Bersesuaian dengan penubuhan KKTM Rembau sejak 2008 lagi di bawah kluster  Seni dan Reka Bentuk program ini menyasarkan tiga jenis modul iaitu Modul Pertama Simple Sewing Project, Modul Islamic Wear dan Basic Trouses, justeru pelbagai jenis hasil jahitan iaitu seperti beg sandang, apron, sarung bantal, jubah, selendang dan seluar panjang dan banyak lagi akan dihasilkan,” katanya.

Ahmad Jazlan menambah, pemilihan modul ini pula mengikut kesesuaian peserta berdasarkan permintaan yang tinggi dalam pasaran selain peserta akan diberi tunjuk ajar mengenai keusahawanan dan strategi pemasaran produk yang telah dihasilkan sepanjang latihan secara dalam talian dan luar talian sebagai pendedahan awal peserta dalam bidang keusahawanan.

”Program ini akan membantu umat Islam Kemboja keluar dari kepompong kemiskinan di samping membuka peluang kepada para pelatih untuk menjalani latihan keusahawanan dan teknikal di Malaysia” katanya.

Ahmad Jazlan turut mengulas, para belia Kemboja yang telah mengikuti kursus selama 8 minggu ini diharap akan dapat menggunakan kemahiran yang mereka pelajari sebagai persediaan menjadi tenaga kerja mahir dan usahawan teknikal terutamanya dalam bidang reka fesyen dan jahitan bagi memenuhi industri dan keperluan kegiatan ekonomi serta keusahawanan di Kemboja sekaligus mengubah taraf hidup mereka di Kemboja nanti.

- INFO SOLAT -

HUBUNGI KAMI :-